Nyílik már a nyúlárnyék
Nagyon szeretem ezt az időszakot! Szinte árgus szemekkel lesem, hogy milyen friss zöldség féleségnek jön a szezonja, mivel lehet feltölteni a télen kiürült vitamin raktárakat.
A nap süt, a madarak csicseregnek és nem sokkal a tulipánok és nárciszok után megjelennek az első zöldségek és gyümölcsök. A piacon a kínálat sokszínűsége vetekszik a virágokéval.
A zöldségfélék közül az elsők között jelenik meg a spárga, talán azért van ez így, mert nagyon magas hasznos anyag tartalma valóban feltölti a szervezet kiürült raktárait segítve ezzel, hogy túllendüljünk a tavaszi fáradságon.
A beszédes magyar nyelv azért nevezte el nyúlárnyéknak, mert hatalmas rezgő levelei között előszeretettel bújnak meg a bajt érző és a húsvéti hajtásban kimerült tapsifülesek.
Az, hogy a rengeteg jó tulajdonsága mellett még finom is, csak egy újabb ok arra, hogy minél többféle módon fogyasszuk.
Az a tricolor tésztacsoda, amit vacsira készítettem, azt hiszem, méltó módon visszatükrözte ezt a sokszínűséget. Nagyon gyorsan elkészült és ennél is gyorsabban fogyott el :-)
Hozzávalók (pontos mennyiségek nélkül, csak úgy érzéssel):
- 1 csokor zöld spárga
- Friss bazsalikom
- Fenyőmag
- 2 gerezd fokhagyma
- Szárított paradicsom
- Oliva olaj
- Só, bors
- Kemény sajt
- 1 csomag szélesmetélt tészta
A spárgát megmossuk, a végét, ami általában kicsit fás, levágjuk. Feldaraboljuk, tepsibe szórjuk, megszórjuk sóval, borssal, meglocsoljuk egy kis oliva olajjal. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük kb. 25 percre.
Amíg a spárga a sütőben puhul, elkészítjük a bazsalikomos pesto-t. A friss bazsalikom leveleket a fenyőmaggal, a fokhagymával, kevés reszelt kemény sajttal, egy csipet sóval és egy kis oliva olajjal a robotgépben összeaprítjuk, amíg a pesto állagot el nem érjük.
Kifőzzük a tésztát és feldaraboljuk a szárított paradicsomot.
A továbbiakban nincs más dolgunk, mint hogy a fentieket egy nagyobb tálban összeforgassuk és tálaljunk. Tetejére szórjunk reszelt sajtot!
Ez az étel nem más, mint a színek kavalkádja, az ízek harmóniája. Ha tovább szeretnéd fokozni az élmény értéket, fogyassz el mellé egy pohár jóféle fehérbort :-)
Jó étvágyat kívánok!