2016. ápr 23.

Nyílik már a nyúlárnyék

írta: hexenbesen
Nyílik már a nyúlárnyék

nyularnyek_2.jpg

Nagyon szeretem ezt az időszakot! Szinte árgus szemekkel lesem, hogy milyen friss zöldség féleségnek jön a szezonja, mivel lehet feltölteni a télen kiürült vitamin raktárakat. 

A nap süt, a madarak csicseregnek és nem sokkal a tulipánok és nárciszok után megjelennek az első zöldségek és gyümölcsök. A piacon a kínálat sokszínűsége vetekszik a virágokéval.

A zöldségfélék közül az elsők között jelenik meg a spárga, talán azért van ez így, mert nagyon magas hasznos anyag tartalma valóban feltölti a szervezet kiürült raktárait segítve ezzel, hogy túllendüljünk a tavaszi fáradságon.

asparagus-at-la-serre-1024x768.jpg

A beszédes magyar nyelv azért nevezte el nyúlárnyéknak, mert hatalmas rezgő levelei között előszeretettel bújnak meg a bajt érző és a húsvéti hajtásban kimerült tapsifülesek.

Az, hogy a rengeteg jó tulajdonsága mellett még finom is, csak egy újabb ok arra, hogy minél többféle módon fogyasszuk.

Az a tricolor tésztacsoda, amit vacsira készítettem, azt hiszem, méltó módon visszatükrözte ezt a sokszínűséget. Nagyon gyorsan elkészült és ennél is gyorsabban fogyott el :-)

Hozzávalók (pontos mennyiségek nélkül, csak úgy érzéssel):

  • 1 csokor zöld spárga
  • Friss bazsalikom
  • Fenyőmag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Szárított paradicsom
  • Oliva olaj
  • Só, bors
  • Kemény sajt
  • 1 csomag szélesmetélt tészta

A spárgát megmossuk, a végét, ami általában kicsit fás, levágjuk. Feldaraboljuk, tepsibe szórjuk, megszórjuk sóval, borssal, meglocsoljuk egy kis oliva olajjal. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük kb. 25 percre.

20160423_191310.jpg

Amíg a spárga a sütőben puhul, elkészítjük a bazsalikomos pesto-t. A friss bazsalikom leveleket a fenyőmaggal, a fokhagymával, kevés reszelt kemény sajttal, egy csipet sóval és egy kis oliva olajjal a robotgépben összeaprítjuk, amíg a pesto állagot el nem érjük.

20160423_192246.jpg

Kifőzzük a tésztát és feldaraboljuk a szárított paradicsomot.

A továbbiakban nincs más dolgunk, mint hogy a fentieket egy nagyobb tálban összeforgassuk és tálaljunk. Tetejére szórjunk reszelt sajtot!

20160423_194741.jpg

Ez az étel nem más, mint a színek kavalkádja, az ízek harmóniája. Ha tovább szeretnéd fokozni az élmény értéket, fogyassz el mellé egy pohár jóféle fehérbort :-)

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá

tavasz konyha piac gasztro vega zöldség finomság azenpiacom