Nyári almás pite
Hozzávalók a tésztához:
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
15 dkg porcukor
30 dkg margarin
45 dkg finomliszt
Hozzávalók a töltelékhez:
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg cukor
1,5-2 kg alma
1 citrom leve
fahéj ízlés szerint
a töltelék alá:
4 ek barack lekvár vagy dzsem
3-4 ek búzadara
a tetejére:
1 tojás
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 40-60 % arányban kettévágjuk.
A nagyobb tésztadarabot kinyújtjuk és beletesszük a tepsibe (előtte margarinnal kenjük ki) úgy, hogy az oldalára is feltapasztjuk.
Megkenjük a sárgabarackdzsemmel, és leszórjuk a grízzel.
Kinyomkodjuk a reszelt alma levét, de nem teljesen szárazra. Hozzátesszük a kétféle cukrot, a fahéjat és a citrom levét.
Szétterítjük az almatölteléket a tésztán.
Kinyújtjuk a másik tésztadarabot is és ráterítjük a töltelékre.
Tetejét egész tojással kenjük meg, megszurkáljuk, és villával rácsozzuk.
Előmelegített sütőbe tolva kb 45 perc alatt készre sütjük. Melegen vágjuk fel!
sütési hőfok: 180°C