Én sü-tök, Ti süt-tök
Chilis, rozmaringos, fokhagymás sült sütőtök
Mit csinálsz, ha unod a banánt? És ha a húsételekből van eleged?
Nálam mostanában az utóbbi jellemző. Biztosan Veled is előfordult már, hogy úgy érezted, rá sem bírsz nézni a húsra. Ilyenkor lazítasz az étrendeden egy kicsit, néha beiktatsz egy kis salátát, több gyümölcsöt eszel, hanyagolod a nehéz ételeket.
Így vagyok ezzel én is. Ilyenkor szeretem böngészni a különböző gasztro oldalakat, válogatok a rengeteg étvágygerjesztő recept között. Szeretek új dolgokat kipróbálni, legyen szó akár egy általam még nem próbált zöldségfajtáról, akár valami merész fűszerezésről. A lényeg, hogy az étek minél több érzékre hasson pozitívan. Úgy értem, hogy ne csak az íze győzzön meg, legyen ütős a vizuális élmény is.
Annál a receptnél, amit a minap kipróbáltam és most megosztok Veled, nem a megszokott sorrendet követtem. Előbb volt meg az áldozat, ehhez kerestem a megfelelő receptet.
A piacon akadtam rá arra a csinos japán Hokkaido tökre, ami arra késztetett, hogy mindenképpen sütőtök receptet keressek. Tudni kell, hogy a sütőtökkel nem nagyon ismerjük egymást. Gyerekkoromban rettenetesen utáltam, csak mostanában kezdtünk el barátkozni. Egyre többféle módon próbálom elkészíteni, ezeknél a próbálkozásoknál azonban számomra a legfontosabb szempont, hogy inkább pikánsabb, fűszeresebb módon legyen elkészítve a tök, ugyanis édesen továbbra sem szeretem.
Íme tehát a Chilis, rozmaringos, fokhagymás sült sütőtök receptje:
Hozzávalók:
1 kg sütötök
6-8 gerezd fokhagyma
néhány ág rozmaring
chili paprika
4-5 kanál oliva olaj
fenyőmag
½ citrom leve
só, bors
A tököt mosd meg alaposan, vágd ketté és kanalazd ki a magját. Héjával együtt vágd cikkekre és helyezd a tepsibe. Szórd meg a szeleteket sóval, borssal.
A megmosott fokhagyma gerezdeket a kés lapjával kicsit nyomd össze és dobd őket a tök mellé a tepsibe. Vágd apróra a kimagozott chili paprikákat és szórd azt is a tetejére. Dobáld közé a rozmaring ágakat, majd az egészet locsold meg oliva olajjal.
Nincs más dolgod, mint betolni a 180 ⁰C-ra előmelegített sütőbe és kb. 45-50 percig sütni. Én a végén egy kicsit átkapcsoltam a sütőt grillre, hogy egy kicsit ropogósabbra süljön a tök héja.
Közben a tűzhelyen serpenyőben pirítsd meg a fenyőmagot.
A kész sütőtököt szórd meg fenyőmaggal, egy kis citromlével és oliva olajjal meglocsolva forrón tálald. Természetesen a puhára sült fokhagymákat se hagyd a tepsiben, kend meg vele a tökszeletek tetejét.
Mi ez, ha nem szokatlan fűszerezés? Próbáld ki! Szerintem Neked is ízleni fog!