Csicseriborsó, majd lencse :-)
avagy lencsén innen, halon túl
Most, hogy a két ünnep közötti pihenőhöz érkeztünk, úgy érzem, nem csak a bokros teendők miatti fáradalmakat kell kipihenni egy kicsit. A Karácsonyi örömök utóhatásait nyögjük mindannyian. Én például nem emlékszem, mikor voltam utoljára éhes. Tulajdonképpen csak azért eszek, mert azért valamit enni kell.
A halon és a töltött káposztán már túl vagyunk, az újévi malacsült pedig még néhány napot várat magára. Csirkét ugye nem ehetünk, mert elkaparja a szerencsénket. Maradnak tehát a húsmentes eledelek. Mivel egyébként sem vágyom nehéz ételekre, ennek kifejezetten örülök.
Nem túl nagy blogger pályafutásom alatt másodszor ajánlom figyelmetekbe a japán Hokkaido-tököt. Ez az intenzív narancsszínű sütőtök fajta azon kívül, hogy az emésztést serkenti és erősíti az immunrendszert, kis méreténél fogva TÖKéletesen alkalmas arra, hogy azt a kis adag szendvicskrémet elkészítsd, amit be szeretnék mutatni Neked.
Igen jól látod e képen, ehhez az ételhez egy másik igen értékes és nem túl közismert hozzávalóra is szükséged lesz, ez pedig a csicseriborsó. Amellett, hogy rengeteg módon elkészíthető, még egészséges is. A glikémiás index alacsony, a rosttartalma viszont magas.
Tehát a hozzávalók:
Kb. 700 g hokkaido-tök
Kb. 400 g csicseriborsó
1-2 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
2-3 evőkanál olivaolaj
só, bors, kakukkfű
A csicseriborsót be kell áztatni, ezt akár előző este is megteheted. A száraz csicseriborsó általában duplájára dagad, ezt érdemes a víz mennyiségénél figyelembe venni.
A beáztatott csicseriborsót főzd puhára. Sajnos ez egy kicsit hosszabb időt vesz igénybe, akár egy óráig is eltarthat.
A feldarabolt sütőtököt sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kis olivaolajjal és kb. fél óra alatt puhára sütjük 200ºC-on.
A sült tököt és a puhára főtt csicseriborsót az egyéb hozzávalókkal a robotgépben simára turmixoljuk.
A karácsonyi maratoni evés sorozat után egy ilyen vacsora igazi felüdülés. A nyári napfény színét és ízét csalogathatjuk asztalunkra.