2015. aug 23.

Ha kovász kerül a káposztába...

írta: hexenbesen
Ha kovász kerül a káposztába...

Hurrá, megint nyertünk!

azenpiacom.jpg

Mindenki ismeri azt a mondást, miszerint „a férfi szívéhez a hasán keresztül vezet az út”. Szerintem ez mondás nem csak a férfiakra igaz. A hétvégén ismét bebizonyosodott, hogy a szabad tűzön főtt étel kellemes illata, a közös főzés öröme és a finom ételek összehozzák az embereket.

Mivel azenpiacom.hu csapata szereti a virtust, na meg a hasát is, ezért újabb megmérettetést kerestünk, ahol bebizonyíthatjuk, hogy ha nem is vagyunk olimpikon alkatok, van olyan pálya, ahol mi is lehetünk elsők.

20150822_094150.jpg

Fakanalat ragadtunk tehát – nem is akármilyet – és rögtön beneveztünk a Budakeszin már hagyományosan a Családi nap keretében megrendezésre kerülő bográcsos főzőversenyre. A rendezvénynek már évek óta a Budakeszi Farkashegyi Repülőtér ad otthont. Az egész nap tartó jamboree valóban reggeltől estig tart és természetesen a főzőversenyen kívül rengeteg program biztosítja, hogy a város apraja-nagyja megtalálja a kikapcsolódás neki való formáját.20150822_095439.jpg

Az esemény népszerűségét mi sem bizonyítja ékesebben, hogy évről évre növekszik a főzőversenyre nevező csapatok száma. Idén a mi csapatunkkal együtt 19 csapat indult négy kategóriában.

Mi a káposztás ételek kategóriában indultunk és egy nagyon egyszerűen elkészíthető, de annál finomabb ételt, kovászolt káposztás csülköt készítettünk.20150822_104847.jpg

A nagy napon a harmatos füvű repülőtéren vendégseregnek még híre-hamva sem volt, amikor a versenyzők már kora reggel füstjelekkel adták a városlakók tudtára, hogy éhesek biztosan nem maradnak. A mi megmérettetésünk azonban nem ekkor kezdődött. Akkor már közel egy hete küzdöttünk az elemekkel.

Minden adott volt ugyanis a jóízű étel elkészítéséhez, kivéve, hogy a nap akkor már egy hete nem sütött, anélkül pedig ugyebár elég nehéz megkovászolni a káposztát. Ember még annyi törődést nem nyújtott a kovászolódó káposztának, amennyit én a versenyt megelőző három napban pátyolgattam őket. Nap híján én ragyogtam be őket, figyeltem, hogy melegen legyenek, egy percre sem hagytam őket kihűlni. Bizonyára ennek köszönhető, hogy pontosan a fellépésük napjára tökéletes kovászolt káposztává avanzsáltak. A törődés meghozta gyümölcsét, azaz a káposztáját, így aztán maga az étek is nagyon finomra sikerült.

20150817_170721.jpg

Köszönhetően a jó ételválasztásnak – bár az előkészületek kicsit hosszabb időt vettek igénybe – a főzés maga nem vett minket túlságosan igénybe, hiszen végtelenül egyszerűen elkészíthető finomságról van szó. Azt az időt pedig, amit a főzésen megspóroltunk nyugodtan fordíthattuk arra, amiről ez az egész szól. Új emberek megismerésére, egy két kedves szóra, sok-sok mosolyra, tréfára, szó szerint jóízű beszélgetésekre.

A finom ételnek hála nagyon sok kedves és érdekes embert ismerhettünk meg. Mert higgyétek el, sokakhoz vezet a hasukon keresztül az út. Sehol nem lehet olyan jókat beszélgetni, mint egy szívvel-lélekkel készített étellel terített asztal mellett ülve.

Ennek köszönhetjük, hogy pl. a Budakeszi testvárosából Lichből idelátogató vendégek nálunk költötték el az ebédjüket, amit természetesen nem mulasztottak el bőségesen Licher sörrel honorálni.

20150822_123837_1.jpg

És ennek köszönhetjük azt is, hogy megismerhettük a Nem Adom Fel Alapítvány néhány nagyon kedves képviselőjét, akik szintén nálunk költötték el ebédjüket.

Olyan sokakat láttunk vendégül, hogy a végén a zsűri majdnem lemaradt a kóstolóról.

Annyi azért jutott nekik is, ami elég volt ahhoz, hogy megkapjuk a káposztás ételek kategória első helyéért járó érmet. (Amit a lichi polgárok nem mulasztottak el hangos éljenzéssel üdvözölni :-) )

20150822_170341-1.jpg

Megint nyertünk!!!

Jót ettünk, jót tettünk!

Íme a díjnyertes recept: 

Kovászolt káposztás csülök

Rég elfeledett, manapság ritkán készített jellegzetes nyári étel.

Régente a káposztát tartották „a legmagyarabb ételnek”. Szerencsésebb időkben és helyeken disznóhús is akadt, a kovászolás pedig elég jellegzetes Kárpát-medencei trükk.

Nem kell hozzá túl sok minden, elég egy fejes káposzta, zsíros disznóhús (csülök vagy oldalas) friss kenyér, bors és kapor, tejföl és napsütés.

Tehát az elkészítés:

A fejes káposztát 3x3 centis kockára vágjuk és a kovászos uborkához hasonlatos módon 5 literes üvegekben megkovászoljuk.20150822_090708.jpg

A húst alaposan elő kell készíteni, mivel a káposzta és a hús puhulási ideje igen eltérő. Ezért a csülköt 3x3 centis darabokra vágjuk, és nagy serpenyőben vagy a bográcsban, magas hőmérsékleten egy-két evőkanál disznózsíron elősütjük.20150822_092355.jpg

A kovászolt káposzta levével felöntjük, hogy a húst ellepje, és fedő alatt lesütjük-pároljuk, teszünk bele nagykockára vágott hagymát,1-2 db paradicsomot és paprikát. Alaposan sózzuk-, borsozzuk. KB 1 órát főzzük.

Ha kész, akkor a káposztát (a többi káposztalével együtt, hogy ellepje) áttesszük a bográcsba, és dobunk bele két-három ágacska csombort is, és friss apróra vágott kaprot. 30-40 percig együtt főzzük az egészet.20150822_123024.jpg

Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

konyha piac gasztro recept azenpiacom