2015. jún 12.

Hova jutott ez a világ?

írta: hexenbesen
Hova jutott ez a világ?

Mi sem áll tőlem távolabb, mint hogy felsorakoztassam az elmúlt korok száraz történelmi tényeit, de találtam néhány érdekességet, ami szerintem Titeket is érdekelhet.

Tudtátok például, hogy a középkori Magyarország lakóinak többsége leélte úgy az életét, hogy be sem tette a lábát olyan helyiségbe, amit ma boltnak nevezünk? Ha valamire szüksége volt, vagy megtermelte magának, vagy meg kellett várnia a heti- és éves vásárokat. A piac sem azt jelentette, amit manapság. Piacnak csak azokat az épületekkel körülvett tereket hívták, ahol például a heti vásárokat tartották. Az éves vásárokat pedig sokadalomnak hívták. A piac szó egyébként az olasz piazza (tér) kifejezésből származik és a település főterén tartott kisebb árusítást jelenti.
markedsbod4.jpg

Az olyan önszerveződő piacok, amiket manapság ismerünk elképzelhetetlen volt, hiszen mind a két piactípust a királynak kellett engedélyezni, sőt a piac napját is ők határozták meg és ők jelölték ki azt az ünnepnapot, amikor az éves vásárokat tartották. Mostanság ez a hagyomány egyébként visszatérőben van :-) Sok városunk az akkori piacolásnak köszönheti fejlődését, van olyan, amelyik a nevében is őrzi régi piaci jelentőségét (pl. Szombathely).

A középkori kereskedelem elsősorban a szokásokon alapult, a legfontosabb szempont a város alapvető élelmiszerekkel történő ellátása volt. A vásárok idejét két részre osztották: az első felében csak a helybeliek vásároltak, az idegeneknek csak ezután volt szabad eladni a portékát. A piacok egyik legfontosabb előnye egyébként már akkor is az áru, termény frissessége volt.

piac_2.jpg

A piac egyébként a szimpla funkcionalitáson felül a közösségi élet színtere is volt, itt tudhattuk meg a friss híreket, a szaftos pletykákat, nem véletlen, hogy a kocsmák és a fogadók is főleg a piacterek köré szerveződtek. A korabeli előadóművészek, mutatványosok is itt számíthattak lelkes közönségre.

Mostanra nagyot fordult a világ kereke. Az információáramlás felgyorsulásával ezeket a közösségi tereket felváltották a virtuális közösségi terek, a helyi kis piacokat pedig kiszorították a multik, ahol tulajdonképpen a nap 24 órájában lehet megvásárolni a küllemre tetszetős, de ízében és tápértékében nem túl igényes élelmiszerek.

A közösségi élet nagy része manapság virtuális tereken zajlik. Nyilván van ennek hátránya is, a mi szempontunkból azonban inkább előnyök sora jön elő. Gyorsabban és több információhoz juthatunk, áthidalhatjuk a távolságokat.

7518.jpg

És pontosan ezekre az előnyökre van szükség ahhoz, hogy újra megismertessük veletek azokat a termelőket, akiket a mostani rohanó életmódotok mellett nem tudtok megkeresni, és akik túl messze vannak ahhoz, hogy találkozzanak veletek és megmutassák nektek, hogy milyen pl. az igazi nap érlelte paradicsom illata és íze.

A középkori királyokhoz hasonlóan :) alapítottunk tehát egy piacot, amit egész héten látogathattok azenpiacom.hu oldalon. Itt megismerkedhettek a termelőinkkel, és a minőségi termékeikkel. Ezzel lehetőséget adunk a termelőknek is, hogy a szívvel lélekkel előállított portékáikat bemutassák nektek. Tulajdonképpen ezekre a kölcsönös előnyökre utal a „jót enni, jót tenni” szlogenünk is.

Mi sem természetesebb, hogy kijelöltük a piacnapot is, ami jelenleg azt jelenti, hogy a kedd délig leadott megrendelésedet szerdán délután a választásod szerint vagy kiszállítjuk Neked, vagy átveheted a bázisunkon.

Tisztára olyan, mint egy középkori piac virtuális keretek közé illesztve!

Már csak a mutatványosok hiányoznak! De higgyétek el nekem, mindenkinek jobb, ha nem akarjátok, hogy a két Balázs megvillantsa előadóművészi tehetségét :-)

12493817_577170682433976_7827084361107530744_o.jpg

Szólj hozzá

piac