Paradicsomi paradicsomos cukkinis pite
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, ilyen hőségben ha lehet, én kerülöm a húsételeket. Szívesebben fogyasztok valami könnyű zöldséges finomságot.
Így találtam ezt a nagyon egyszerű, aktuális zöldségekből készített pitét. Elkészíteni egyáltalán nem bonyolult, az íze pedig pontosan olyan finom, mint amilyen jól néz ki.
Hozzávalók:
- 2 db közepes méretű cukkini
- 5-6 db közepes, érett, zamatos paradicsom
- 4 dl tejszín
- 3 tojássárgája
- kb 15 dkg Kisasszondi keménysajt
- őrölt szerecsendió
- őrölt fehérbors
Tésztához:
- 1 pohár liszt (kb. 170 g)
- 30 g Etyeki vaj
- 60 g krémsajt
- 1 db tojássárgája
- 1 evőkanál víz
- só
Elkészítése:
A lisztet egy keverőtálban morzsoljuk össze a sóval, vajjal és a krémsajttal, majd adjuk hozzá a tojás sárgáját és a vizet. Gyúrjuk össze a tésztát, majd kb. egy óra hosszáig pihentessük a hűtőben.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd béleljük ki a kivajazott, lisztezett pite formát.
A cukkiniket és a paradicsomokat vágjuk kb. fél centis szeletekre, váltakozva töltsük meg vele a formát.
Egy kis tálkába öntsük a tejszínt, adjuk hozzá a tojások sárgáját, fűszerezzük szerecsendióval, fehérborssal és sóval. Keverjük jól össze, majd öntsük fel vele a piteformát. Szórjuk meg gazdagon a reszelt Kisasszondi sajttal (ebből sosem elég :-) )
Előmelegített sütőben süssük kb. 40 percig 150 fokon, míg a tejszínes tojás és a sajt meg nem szilárdul és szép pirosra nem sül.
Egy jó tanács: mivel a zöldségek elég sok levet eresztenek, a sütő ajtaját a vége felé hagyd nyitva résnyire, hogy a folyadék egy kicsit el tudjon párologni.
Váljék egészségetekre!