Balázs a piacon

Balázs és Balázs kalandjai,a gasztronómián és a Svábhegyen is túl...

2016. jún 15.

Csombor és Tünde

írta: hexenbesen
Csombor és Tünde

Avagy a Varázsbogrács titka

untitled_design_1.jpg

Gyerekkoromban arra tanítottak, hogy a magyar ember evés közben nem beszél. Biztosan Ti is hallottátok már ezt a mondást, nem is egyszer. Ezt olyannyira belém nevelték, hogy hosszú ideig a gyerekeimnek is megpróbáltam bemesélni. 

Mindezt tettem úgy, hogy természetesen minden fontos dolgot a vacsoraasztalnál beszéltünk meg, hiszen sajnos szinte ez az egyetlen olyan alkalom a hétköznapok rohanásában, amikor együtt van a család és nem akar - nem is kell - mással foglalkozni. Úgyhogy a végén elfogadtam a tényt: a magyar ember igenis szívesen trécsel akár evés közben is.

Ez olyannyira igaz, hogy manapság egyes helyeken kifejezetten azért esznek az emberek, hogy közben egy jót beszélgethessenek. Szerintem régen is így volt, csak nem vettük ...

Tovább Szólj hozzá

konyha gasztro nyár recept zöldség ebéd finomság tradíció Erdély Hegyvidék Rendezvény Kapor Gyógynövény azenpiacom Csombor

2016. jún 05.

Ripsz-Ropsz

írta: hexenbesen
Ripsz-Ropsz

Hamupipőke is megirigyelné :-)

roasters.jpg

Az olajos magvak jótékony hatásához nem férhet kétség. A bennük található zsírok telítetlen zsírok, nem véletlen, hogy az ezekből hidegen sajtolt zsírok gazdagok esszenciális zsírsavakban. A bennük lévő illóolajok antioxidánsokban gazdagok, nagyon hasznosak a szabad gyökök ellen. Számtalan vitamin és hasznos anyag van bennük, ami kiemelten fontos táplálék kiegészítővé teszi őket.

Ezeket biztosan Te is ezerszer hallottad már. Csak azért említettem meg az igen fontos tényeket a bejegyzésem elején, mert egytől egyig jól használhatóak lesznek, amikor elkészíted a következő ropogtatni valót. Nyugodt lélekkel felsorakoztathatod a tényeket mentségként, amikor nassolni vágysz és nem tudod abbahagyni a világ legegyszerűbb ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 05.

Süssünk, süssünk valamit!

írta: hexenbesen
Süssünk, süssünk valamit!

Azt is megmondom, hogy mit :-)

pogacsa.jpg

Közeleg a tanév vége. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, ilyenkor már én is visszaszámolok, nem csak a gyerekek. Nekik a szünidő közeleg, nekem meg az év végével kapcsolatos rengeteg feladat vége. 

Kisebbik lányom osztályában hagyomány, hogy a tanév lezárása előtt a szülőkkel és gyerekekkel közösen tartunk egy bográcsozással és játékkal egybekötött családi hétvégét. A bográcsban főtt remek gulyás elé, mellé és természetesen a gulyás utánra is mi visszük a házilag készült sütiket, rágcsálni valókat.

Ahogy az lenni szokott, most sem volt túl sok időnk a sütögetésre, ezért megint egy rendkívül gyorsan elkészíthető finomsággal készültem. 

Mivel úgy is mondhatnám, hogy az elkészítése gyerekjáték, nem is ...

Tovább Szólj hozzá

konyha gasztro recept gyors sós finomság azenpiacom

2016. máj 15.

A napfény íze

írta: hexenbesen
A napfény íze

Avagy a bolgárkertész remeke

_taste_the_sunshine.jpgAhogy reggel kinéztem az ablakon, rögtön tudtam, hogy a mai napon sem fog megdőlni a meleg rekord. Amikor kimentem a kertbe, már ezer százalékig biztos voltam benne, hogy ma sem a napfény fogja átmelegíteni a szívemet.Úgy döntöttem, ha máshogy nem megy, a hasunkon keresztül próbálok egy kis mediterrán életérzést csempészni a hangulatunkba.

Nagyon szeretjük a padlizsánt. Rendkívüli sokszínűségét nem csak sokféle fajtája adja, hanem a rengeteg felhasználási módja is. Még neve is sok van, a padlizsánon kívül hívhatod tojásgyümölcsnek, tojáscsucsornak vagy akár törökparadicsomnak is.

A növekedéshez rengeteg vízre és napfényre van szüksége, talán ennek köszönhető, hogy a belőle készült ételek mindegyike a nyári nap melegét ...

Tovább Szólj hozzá

konyha piac gasztro nyár recept zöldség mediterrán padlizsán ebéd finomság muszaka azenpiacom

2016. ápr 23.

Nyílik már a nyúlárnyék

írta: hexenbesen
Nyílik már a nyúlárnyék

nyularnyek_2.jpg

Nagyon szeretem ezt az időszakot! Szinte árgus szemekkel lesem, hogy milyen friss zöldség féleségnek jön a szezonja, mivel lehet feltölteni a télen kiürült vitamin raktárakat. 

A nap süt, a madarak csicseregnek és nem sokkal a tulipánok és nárciszok után megjelennek az első zöldségek és gyümölcsök. A piacon a kínálat sokszínűsége vetekszik a virágokéval.

A zöldségfélék közül az elsők között jelenik meg a spárga, talán azért van ez így, mert nagyon magas hasznos anyag tartalma valóban feltölti a szervezet kiürült raktárait segítve ezzel, hogy túllendüljünk a tavaszi fáradságon.

asparagus-at-la-serre-1024x768.jpg

A beszédes magyar nyelv azért nevezte el nyúlárnyéknak, mert hatalmas rezgő levelei között előszeretettel bújnak meg a bajt érző ...

Tovább Szólj hozzá

tavasz konyha piac gasztro vega zöldség finomság azenpiacom

2016. már 29.

Hókifly

írta: balazsskitchen
Hókifly

ho.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 45 dkg Szabó malom finomliszt
  • 4 evőkanál Martontej tejföl
  • 25 dkg Etyektej vaj
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 csipet só

 Töltelék:

Elkészítés:

Összegyúrunk minden tésztához való alapanyagot, és hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán kör alakúra, vékonyra nyújtjuk, háromszögekre bevagdaljuk.
A lekvárral megtöltjük a háromszögeket, feltekerjük, és kis kifliket formálva sütőpapírra tesszük.
Előmelegített forró sütőben megsütjük.
Még melegen megszórjuk a porcukorral elkevert vaníliás cukorral.

Jó étvágyat!

 

Tovább Szólj hozzá

2016. már 26.

Sonkapapi

írta: hexenbesen
Sonkapapi

Újíts be egy új hagyományt

sonkapapi.jpg

Tudom, hogy a Húsvéti sonka mellé foszlós kalács, vagy friss kenyér dukál, de manapság, amikor a reformkonyha a reneszánszát éli, szeretnék adni Nektek egy ötletet, amivel az idén egy kicsit más lehet az ünnepi menü.

Számotokra valószínűleg újdonságként fog hatni, nálunk hagyománynak számít, hogy a sonka mellé egy igen egyszerűen elkészíthető köret kerül a tányérra. Nem kell hozzá semmi más, csak búzadara és egy kevés a sonka főzőlevéből. Ebből a két összetevőből egyfajta kását készítünk, ami amellett, hogy finom, talán még az elfogyasztott kenyér mennyiséget is csökkenti. Ettől nem lesz diétásabb a menü - ami nem baj, hiszen a húsvéti ételek nem is a fogyókúráról szólnak - de az újdonság élménye a Tiétek ...

Tovább Szólj hozzá

gasztro recept tradíció Húsvét azenpiacom

2016. már 23.

Viszlát garbó, helló zserbó!

írta: hexenbesen
Viszlát garbó, helló zserbó!

Avagy a linzer új ruhája

i_love_youmore_than_1.jpg

Imádom a zserbót!

A dió, a csoki és a baracklekvár együtt nálam mindig nyerő ízkombináció. Az, hogy csak jeles alkalmakkor készítem, valószínűleg ünnepélyes jellegéből adódik. A karácsonyi hangulathoz nálunk például ugyanúgy hozzátartozik, mint a bejgli. 

  csoki_dio_lekvar_edited.jpg

Azt hiszem, most találtam egy olyan sütit, ami ugyanazt az ízvilágot tükrözi, csak egy kicsit kevésbé fennkölt formában. A zserbó linzer kicsit tavasziasabb, bohókásabb formájának köszönhetően sokkal inkább passzol a húsvéti asztalra. 

Elkészíteni igazán nem bonyolult és túl sok időt sem vesz igénybe.

Lássuk a hozzávalókat:

  • A tésztájához:
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg darált dió
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 20 ...
Tovább Szólj hozzá

tavasz konyha ünnep gasztro süti recept sütemény finomság Húsvét azenpiacom

2015. dec 30.

Karácsonyi ponty alá való

írta: balazsskitchen
Karácsonyi ponty alá való

nem csak Karácsonykor

a.jpg

 Minden nemzetnek megvannak a hagyományos ételei, amiknek nagy részét bizonyos alkalmakkor fogyasztják. Különösen igaz ez ránk, magyarokra. Világhírű gasztronómiai hagyományokkal rendelkezünk, egyedülálló ízvilágunkat mindenhol elismerik.

Sok ételünknek van ünnepi alkalmakkor kiemelt jelentősége, ilyen a halászlé is, ami szinte minden család asztalán megtalálható Karácsonykor. Érdekes, hogy annak ellenére, hogy ilyen széles körben fogyasztjuk, mindenki másképp csinálja. Ahány ház, annyi szokás szokták mondani.

Az én családomnak is van egy mára már tradicionálisnak mondható receptje erre a remek ételre. Ez nálunk valóban hagyomány, nemzedékről nemzedékre száll. 

A recept anyai nagyapámtól származik, aki a II. ...

Tovább Szólj hozzá

leves konyha gasztro halászlé recept hagyomány magyar konyha halétel tradíció azenpiacom

2015. dec 29.

Csicseriborsó, majd lencse :-)

írta: hexenbesen
Csicseriborsó, majd lencse :-)

avagy lencsén innen, halon túl

0002-116482427.png

Most, hogy a két ünnep közötti pihenőhöz érkeztünk, úgy érzem, nem csak a bokros teendők miatti fáradalmakat kell kipihenni egy kicsit. A Karácsonyi örömök utóhatásait nyögjük mindannyian. Én például nem emlékszem, mikor voltam utoljára éhes. Tulajdonképpen csak azért eszek, mert azért valamit enni kell.

A halon és a töltött káposztán már túl vagyunk, az újévi malacsült pedig még néhány napot várat magára. Csirkét ugye nem ehetünk, mert elkaparja a szerencsénket. Maradnak tehát a húsmentes eledelek. Mivel egyébként sem vágyom nehéz ételekre, ennek kifejezetten örülök.

Nem túl nagy blogger pályafutásom alatt másodszor ajánlom figyelmetekbe a japán Hokkaido-tököt. Ez az intenzív narancsszínű sütőtök fajta azon ...

Tovább Szólj hozzá

konyha piac gasztro egészség karácsony vega diéta sütőtök recept csicseriborsó szendvics finomság azenpiacom

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu