2016. máj 15.

A napfény íze

írta: hexenbesen
A napfény íze

Avagy a bolgárkertész remeke

_taste_the_sunshine.jpgAhogy reggel kinéztem az ablakon, rögtön tudtam, hogy a mai napon sem fog megdőlni a meleg rekord. Amikor kimentem a kertbe, már ezer százalékig biztos voltam benne, hogy ma sem a napfény fogja átmelegíteni a szívemet.Úgy döntöttem, ha máshogy nem megy, a hasunkon keresztül próbálok egy kis mediterrán életérzést csempészni a hangulatunkba.

Nagyon szeretjük a padlizsánt. Rendkívüli sokszínűségét nem csak sokféle fajtája adja, hanem a rengeteg felhasználási módja is. Még neve is sok van, a padlizsánon kívül hívhatod tojásgyümölcsnek, tojáscsucsornak vagy akár törökparadicsomnak is.

A növekedéshez rengeteg vízre és napfényre van szüksége, talán ennek köszönhető, hogy a belőle készült ételek mindegyike a nyári nap melegét árasztja magából. 

Ma muszakát készítettem, abból is a bolgár változatot. A muszakának, vagy rakott padlizsánnak - akárcsak nálunk például a lecsónak - többféle elkészítése módja létezik. A bolgár változatban krumpli is van. Volt otthon egy kis újkrumpli, kár lett volna kihagyni belőle.

muszaka5.jpg

A muszaka nem a legegyszerűbben elkészíthető ételek közé tartozik, de megéri a fáradságot, hiszen az asztalra kerülő ételcsoda a színek kavalkádja, az ízek harmóniája.

A hozzávalók:

  • kb. 1 kg padlizsán, nálam ez két közepes méretű padlizsán volt
  • 1 kg. burgonya
  • 3-4 db. érett paradicsom
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 0,5 kg. darálthús
  • sűrített paradicsom
  • só, bors
  • oregánó, bazsalikom
  • napraforgó olja
  • 1 teáskanál cukor
  • fél teáskanál fahéj

A besamel mártáshoz:

  • 10 dkg reszelt sajt
  • 40 g vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 6 dl. tej
  • 2 tojás sárgája
  • só, bors, szerecsendió

 

A padlizsánokat mosd meg, vágd le a szárukat és kb. fél centi vastagon karikázd fel. A szeleteket sózd be és tedd félre őket. Amíg a többi hozzávalóval vagy elfoglalva, kiengedi a kesernyés levét.

A burgonyát sós vízben héjában főzd meg. A főtt, megpucolt burgonyát szintén fel kell karikázni.

A hagymát és a fokhagymát vágd apróra, futtasd meg egy kevés olajon. Kb. 5 perc alatt pirítsd meg rajta a darálthúst. Add hozzá a paradicsom pürét, a fahéjat, a cukrot, sót, borsot és a zöldfűszereket. Amikor ehhez a ponthoz érsz és megérzed a bazsalikom és az oregánó illatát, garantáltam megfeledkezel a hűvös időjárásról :-) 

muszaka4.jpg

Fedő nélkül kb. 10-15 percig pirítjuk, amíg elfő a leve.

Amíg a ragu rotyog, kis olajon megsütjük a lecsepegtetett padlizsán karikákat.

Elkészítjük a besamel mártást is. A vajat megolvasztjuk, hozzá adjuk a lisztet, majd felengedjük a tejjel. Elkeverjük benne a tojás sárgáját és a reszelt sajtot is. Folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

Amikor mindezzel készen vagyunk, nem marad más feladatunk, csak a hozzávalók réteges elrendezése egy megfelelő, nem túl lapos tepsiben.

muszaka2.jpg 

A sorrend a következő:

Alulra egy sor burgonya szelet jön, rá a megsütött padlizsán karikák fele. Erre öntjük a ragut, majd arra elsimítjuk a besamel mártás felét. Ezután jöhet a padlizsán karikák másik fele, arra ismét egy sor burgonya, majd a maradék besamel. Végül a tetejére rajkuk sorban a paradicsom szeleteket.

200°C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Akkor van készen, amikor a paradicsom szeletek szépen megsültek és a sajtos besamel egy kicsit megbarnult.

A muszakát általában langyosan tálalják, valószínűleg innen ered a neve is, ami az arab musaqqa szóból ered, ami azt jelenti "hűtött".

Nekünk most jobban esett azon melegében elfogyasztani, hiszen így valóban szívet, lelket melengető ízélményben volt részünk.

Váljék egészségetekre!

 

Szólj hozzá

konyha piac gasztro nyár recept zöldség mediterrán padlizsán ebéd finomság muszaka azenpiacom