A napfény íze
Avagy a bolgárkertész remeke
Ahogy reggel kinéztem az ablakon, rögtön tudtam, hogy a mai napon sem fog megdőlni a meleg rekord. Amikor kimentem a kertbe, már ezer százalékig biztos voltam benne, hogy ma sem a napfény fogja átmelegíteni a szívemet.Úgy döntöttem, ha máshogy nem megy, a hasunkon keresztül próbálok egy kis mediterrán életérzést csempészni a hangulatunkba.
Nagyon szeretjük a padlizsánt. Rendkívüli sokszínűségét nem csak sokféle fajtája adja, hanem a rengeteg felhasználási módja is. Még neve is sok van, a padlizsánon kívül hívhatod tojásgyümölcsnek, tojáscsucsornak vagy akár törökparadicsomnak is.
A növekedéshez rengeteg vízre és napfényre van szüksége, talán ennek köszönhető, hogy a belőle készült ételek mindegyike a nyári nap melegét árasztja magából.
Ma muszakát készítettem, abból is a bolgár változatot. A muszakának, vagy rakott padlizsánnak - akárcsak nálunk például a lecsónak - többféle elkészítése módja létezik. A bolgár változatban krumpli is van. Volt otthon egy kis újkrumpli, kár lett volna kihagyni belőle.
A muszaka nem a legegyszerűbben elkészíthető ételek közé tartozik, de megéri a fáradságot, hiszen az asztalra kerülő ételcsoda a színek kavalkádja, az ízek harmóniája.
A hozzávalók:
- kb. 1 kg padlizsán, nálam ez két közepes méretű padlizsán volt
- 1 kg. burgonya
- 3-4 db. érett paradicsom
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 0,5 kg. darálthús
- sűrített paradicsom
- só, bors
- oregánó, bazsalikom
- napraforgó olja
- 1 teáskanál cukor
- fél teáskanál fahéj
A besamel mártáshoz:
- 10 dkg reszelt sajt
- 40 g vaj
- 4 evőkanál liszt
- 6 dl. tej
- 2 tojás sárgája
- só, bors, szerecsendió
A padlizsánokat mosd meg, vágd le a szárukat és kb. fél centi vastagon karikázd fel. A szeleteket sózd be és tedd félre őket. Amíg a többi hozzávalóval vagy elfoglalva, kiengedi a kesernyés levét.
A burgonyát sós vízben héjában főzd meg. A főtt, megpucolt burgonyát szintén fel kell karikázni.
A hagymát és a fokhagymát vágd apróra, futtasd meg egy kevés olajon. Kb. 5 perc alatt pirítsd meg rajta a darálthúst. Add hozzá a paradicsom pürét, a fahéjat, a cukrot, sót, borsot és a zöldfűszereket. Amikor ehhez a ponthoz érsz és megérzed a bazsalikom és az oregánó illatát, garantáltam megfeledkezel a hűvös időjárásról :-)
Fedő nélkül kb. 10-15 percig pirítjuk, amíg elfő a leve.
Amíg a ragu rotyog, kis olajon megsütjük a lecsepegtetett padlizsán karikákat.
Elkészítjük a besamel mártást is. A vajat megolvasztjuk, hozzá adjuk a lisztet, majd felengedjük a tejjel. Elkeverjük benne a tojás sárgáját és a reszelt sajtot is. Folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
Amikor mindezzel készen vagyunk, nem marad más feladatunk, csak a hozzávalók réteges elrendezése egy megfelelő, nem túl lapos tepsiben.
A sorrend a következő:
Alulra egy sor burgonya szelet jön, rá a megsütött padlizsán karikák fele. Erre öntjük a ragut, majd arra elsimítjuk a besamel mártás felét. Ezután jöhet a padlizsán karikák másik fele, arra ismét egy sor burgonya, majd a maradék besamel. Végül a tetejére rajkuk sorban a paradicsom szeleteket.
200°C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Akkor van készen, amikor a paradicsom szeletek szépen megsültek és a sajtos besamel egy kicsit megbarnult.
A muszakát általában langyosan tálalják, valószínűleg innen ered a neve is, ami az arab musaqqa szóból ered, ami azt jelenti "hűtött".
Nekünk most jobban esett azon melegében elfogyasztani, hiszen így valóban szívet, lelket melengető ízélményben volt részünk.
Váljék egészségetekre!