2016. már 26.

Sonkapapi

írta: hexenbesen
Sonkapapi

Újíts be egy új hagyományt

sonkapapi.jpg

Tudom, hogy a Húsvéti sonka mellé foszlós kalács, vagy friss kenyér dukál, de manapság, amikor a reformkonyha a reneszánszát éli, szeretnék adni Nektek egy ötletet, amivel az idén egy kicsit más lehet az ünnepi menü.

Számotokra valószínűleg újdonságként fog hatni, nálunk hagyománynak számít, hogy a sonka mellé egy igen egyszerűen elkészíthető köret kerül a tányérra. Nem kell hozzá semmi más, csak búzadara és egy kevés a sonka főzőlevéből. Ebből a két összetevőből egyfajta kását készítünk, ami amellett, hogy finom, talán még az elfogyasztott kenyér mennyiséget is csökkenti. Ettől nem lesz diétásabb a menü - ami nem baj, hiszen a húsvéti ételek nem is a fogyókúráról szólnak - de az újdonság élménye a Tiétek lehet :-)

A kása: lisztes magvakból héjalással vagy aprítással készült élelmiszeranyag. Az újkori magyar népnyelv a szláv eredetű kása szóval élelmiszer-nyersanyagot és főtt ételt egyaránt jelöl. Az európai konyha egyik legősibb étele.

A hozzá fűződő, Európa-szerte elterjedt hiedelmek és mágikus eljárások alapja részint sok apró szeme, részint az, hogy hosszú ideig a legfontosabb táplálékok egyike volt. Az utóbbi ok miatt Európa több népénél áldozati ételként is szerepelt.

Ennek nyomai É- és K-Európában néhol még a 20. sz.-ban is fellelhetők voltak. A kásával kapcsolatos hiedelmek közül a közelmúltban legelterjedtebb a termékenységvarázslás volt. Az ünnepi (főleg lakodalmi) kásához fűződő ilyen jellegű magyarázatok azonban lehetnek másodlagosak is (olyan bőség, szaporaság legyen a családban, mint amennyi szeme a kásának van stb.). Hasonló a helyzet a szórványosan előforduló újévi pénzvarázsló kásával.

Az egész Európában elterjedt, karácsonyi tizenkettedre vonatkozó kásafogyasztási tilalom (nem szabad kását és hüvelyeseket enni, mert fekélyt, kiütést kapnának) nálunk is ismert.

Rontás ellen sok apró szeme miatt vélték használhatónak: az ártó lény addig nem juthat be a házba, istállóba, míg az épület köré szórt kását fel nem szedi. Ezt a főleg K-Európában elterjedt módszert a magyar nyelvterületen elsősorban Szent György napján, Luca napján és tehénellés alkalmával gyakorolták.             (forrás: Magyar Néprajzi Lexikon)

Húsvéti sonkakása készítése

1. A sonka főzőlevéből átteszünk kb. fél liternyit a gyorsforralóba:

20160326_100901.jpg

Hozzáteszünk 5 evőkanál Szabó malom búzadarát:

20160326_101213.jpg

És közepes lángon folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától:

20160326_101701.jpg

Kicsit hagyjuk kihűlni, majd kanállal galuskákat formázva tálaljuk a sonka mellé. 

Jó étvágyat és Kellemes Húsvéti Ünnepeket! 

Balazs's kitchen

20160326_103220.jpg

 

Szólj hozzá

gasztro recept tradíció Húsvét azenpiacom