2016. már 23.

Viszlát garbó, helló zserbó!

írta: hexenbesen
Viszlát garbó, helló zserbó!

Avagy a linzer új ruhája

i_love_youmore_than_1.jpg

Imádom a zserbót!

A dió, a csoki és a baracklekvár együtt nálam mindig nyerő ízkombináció. Az, hogy csak jeles alkalmakkor készítem, valószínűleg ünnepélyes jellegéből adódik. A karácsonyi hangulathoz nálunk például ugyanúgy hozzátartozik, mint a bejgli. 

 csoki_dio_lekvar_edited.jpg

Azt hiszem, most találtam egy olyan sütit, ami ugyanazt az ízvilágot tükrözi, csak egy kicsit kevésbé fennkölt formában. A zserbó linzer kicsit tavasziasabb, bohókásabb formájának köszönhetően sokkal inkább passzol a húsvéti asztalra. 

Elkészíteni igazán nem bonyolult és túl sok időt sem vesz igénybe.

Lássuk a hozzávalókat:

  • A tésztájához:
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg darált dió
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 20 dkg sütő margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • A "töltelékhez" sárgabarack lekvár
  • A csokimázhoz:
  • kb. 10 dkg étcsoki
  • 2 evőkanál olaj
  • A tetejére díszítésnek durvára tört dió.

A tésztához valókat összegyúrjuk és ahogy az a linzer tésztákkal lenni szokott, egy kicsit hűvösre tesszük. Kb. 1 órát pihentetjük a hűtőben. 

Erősen lisztezett deszkán 0,5 cm vékonyra nyújtjuk. A szaggatáshoz bármilyen közepes méretű formát választhatunk, csak arra figyeljünk, hogy párosan vágjuk ki a formákat.

sziv_edited.jpg

Előmelegített sütőben 180º-on kb. 8 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, párosával összeragasztjuk a baracklekvárral.

megken_edited.jpg

Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal, majd beborítjuk vele a sütik tetejét. Még mielőtt megdermedne a csokimáz, megszórjuk a durvára tört dióval. 

hmmm.gif

Szerintem nem csak finom, hanem szép is! :-)

kesz_edited.jpg

Szólj hozzá

tavasz konyha ünnep gasztro süti recept sütemény finomság Húsvét azenpiacom