Viszlát garbó, helló zserbó!
Avagy a linzer új ruhája
Imádom a zserbót!
A dió, a csoki és a baracklekvár együtt nálam mindig nyerő ízkombináció. Az, hogy csak jeles alkalmakkor készítem, valószínűleg ünnepélyes jellegéből adódik. A karácsonyi hangulathoz nálunk például ugyanúgy hozzátartozik, mint a bejgli.
Azt hiszem, most találtam egy olyan sütit, ami ugyanazt az ízvilágot tükrözi, csak egy kicsit kevésbé fennkölt formában. A zserbó linzer kicsit tavasziasabb, bohókásabb formájának köszönhetően sokkal inkább passzol a húsvéti asztalra.
Elkészíteni igazán nem bonyolult és túl sok időt sem vesz igénybe.
Lássuk a hozzávalókat:
- A tésztájához:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg darált dió
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 20 dkg sütő margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
- A "töltelékhez" sárgabarack lekvár
- A csokimázhoz:
- kb. 10 dkg étcsoki
- 2 evőkanál olaj
- A tetejére díszítésnek durvára tört dió.
A tésztához valókat összegyúrjuk és ahogy az a linzer tésztákkal lenni szokott, egy kicsit hűvösre tesszük. Kb. 1 órát pihentetjük a hűtőben.
Erősen lisztezett deszkán 0,5 cm vékonyra nyújtjuk. A szaggatáshoz bármilyen közepes méretű formát választhatunk, csak arra figyeljünk, hogy párosan vágjuk ki a formákat.
Előmelegített sütőben 180º-on kb. 8 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, párosával összeragasztjuk a baracklekvárral.
Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal, majd beborítjuk vele a sütik tetejét. Még mielőtt megdermedne a csokimáz, megszórjuk a durvára tört dióval.
Szerintem nem csak finom, hanem szép is! :-)